G. Perlee Draaiorgelmuseum
Amsterdam hartje Jordaan.Wie deze namen hoort, moet wel aan draaiorgels denken. En wie draaiorgels zegt, zegt de Firma Perlee; het wereldberoemde orgelbedrijf, dat een voortzetting is van het oorspronkelijke bedrijf WARNIES. Sinds 1932 is Perlee gevestigd op nummer 119 in de Westerstraat.

Werkplaats
Met de langverwachte komst van het Amsterdams Draaiorgelmuseum, gaan heden en verleden op unieke wijze samen in de orgelloods van Perlee. Verwacht geen traditionele uitstraling van draaiorgels of snuisterijen achter glas. Natuurlijk ziet u officiŽle Rijksmonumenten als De Arabier en De Puntkap. Maar reken bij uw bezoek aan deze historische plek ook op een levendige en actieve rondgang door een authentieke werkplaats die nog volop in bedrijf is.

Historie
Het museum biedt u een steeds wisselende collectie van draaiorgels en pierementen. Een ervaren orgelkenner leidt u rond langs diverse pronkstukken van wereldfaam. Terwijl u luistert naar boeiende verhalen en typisch Amsterdamse anekdotes, wordt u meegenomen op een reis terug in de tijd tot aan het begin van de Amsterdamse orgelbloei, vanaf 1900.

Ambacht
De firma Perlee is een actief bedrijf. Het ambachtelijke handwerk krijgt u dus ook te zien. Het bouwen van nieuwe orgels met gereedschap uit de 19e eeuw. De uiterst precieze restauratie van blaasbalgen en pijpwerk. Het schilderen van de fronten. Het stemmen van de orgels en natuurlijk het `kappen` van de kenmerkende gaatjesboeken. U ziet geen show, maar het dagelijkse werk van vakmensen. Alles met de hand, en met passie en liefde uitgevoerd door een familie die al generaties lang niet valt weg te denken uit de Amsterdamse orgelwereld.

Zelf doen
In het museum is veel te zien. In een goed museum is ook nog eens veel te doen. Bij Perlee kunt u zich inleven in het zware bestaan van orgelman. Zo leert u hoe de orgelboeken in het instrument worden geplaatst en krijgt u les in het orgeldraaien. Dat dit niet meevalt, merkt u vanzelf. Maar met wat oefenen zult ook u de Amsterdamse nostalgie tot leven brengen wanneer u in het juiste tempo Tulpen uit Amsterdam speelt.

Informatie
Klik hier als u meer wilt weten over onze openingstijden, tarieven, mogelijkheden tot bedrijfsfeesten en afspraken voor grote groepen.

Bij Perlee hoort u de instrumenten spelen. U proeft de echte Amsterdamse sfeer. U ruikt het hout, de lijm en het leer. U ziet het fijnste vakwerk en voelt hoe zwaar het is om zelf te draaien aan het orgelwiel. Dat maakt een bezoek aan het Amsterdams Draaiorgelmuseum voor jong en oud tot een onvergetelijke ervaring voor al uw zintuigen.
> klik op een foto voor de vergroting